Katten en kinderen

Kunnen kinderen en katten goed samen?

Kittens en kleine kinderen vertederen. Maar kleine katjes en kleine kindertjes kunnen beter niet zonder toezicht bij elkaar gelaten worden. Als het om een wat ouder kind en een oudere kat gaat, kan dat echter prima.

Kunt u ze alleen met elkaar laten?

Het is aandoenlijk om katten en kinderen gewoon maar bij elkaar te laten, maar bij jonge kinderen is dat niet aan te raden. Het risico zit in de plotselinge bewegingen van kleine kinderen. Ze zijn tenslotte motorisch nog in ontwikkeling. Een kat kan uithalen door schrik, of omdat hij de bewegingen of geluiden van het kind als bedreigend ervaart.

 

Baby’s, Peuters, Kleuters:

Hoe pakt u de omgang tussen kat en kind aan?

Bij de jongste kinderen is het goed om altijd er bij te zijn als de kat en het kind in dezelfde ruimte zijn. Zo kunt u aan het kind uitleggen wat de kat allemaal doet: “kijk hij eet een snoepje…”. Helemaal leuk is het natuurlijk als de kat kunstjes kan. En katten zijn slimme dieren, dus leren ze vlot. Maar een kat kan zich niet verplaatsen in een kindje en weet niet waar diens kwetsbaarheid ligt. En het kindje is nog te klein om zich te realiseren dat alleen al het wijzen naar het oogje van de kat tot een krab zou kunnen leiden.

Een kind kan een kat als een levende pop ervaren, dat is die natuurlijk niet.

Katten kunnen een verrijking zijn in het leven van uw kind (en uzelf).

Kinderen boven de 6 jaar

Kunt u de verzorging aan een kind van 6 overlaten?

Een kind boven de 6 kan best meehelpen in de verzorging, maar kan de verantwoordelijkheid nog niet alleen dragen. U zult zelf als ouder dan ook goed in de gaten moeten houden of het dier goed verzorgd wordt. De eindverantwoordelijkheid ligt dan ook bij u als ouder. Het is geen goed idee om een huisdier alleen voor uw kind te nemen, want deze kan die keuze gewoon niet overzien. Neem een huisdier alleen als u het zelf ook leuk vindt, want in de praktijk zult u als ouder er toch voornamelijk zelf mee bezig zijn.

Kinderen vinden katten leuk, maar vinden de katten de aandacht van kleine kinderen ook leuk?

Bijvoorbeeld kleuters vinden het soms erg leuk om achter een kat aan te rennen. Het is wel jammer dat uw kat hiervan de les leert dat kleine kinderen helemaal niet leuk zijn. Dus rustig samen met uw kind kijken naar de kat, kan een goed voorbeeld zijn voor uw kind. Namelijk door te genieten van het kijken naar dieren zonder ze na te jagen.

Wanneer gaat de kat krabben naar mensen?

Een kitten dat zelf niet lang genoeg bij zijn moeder is gebleven, zal eerder krabben dan een (ras) kitten dat 13 weken bij de moeder is gebleven. Echter het karakter van de kat speelt ook een grote rol bij het krabben van kinderen. Kittens die zelf niet goed gesocialiseerd zijn in de eerste 13 weken (ofwel geen kinderen of huiselijk verkeer gewend zijn), kunnen sneller uithalen dan katten die wel goed gesocialiseerd zijn. Verder zijn kittens die zonder moeder zijn opgegroeid vaker agressief. Kortom: de ene kat krabt sneller dan de andere kat.

Hoe ziet u nu dat de kat zal gaan krabben?

U kunt zien dat de kat u al in de gaten houdt als u in de buurt komt, zich blijkbaar niet veilig voelt en uit angst een haal kan geven. Straffen maakt de problemen alleen maar erger. U kunt beter contact opnemen met een kattengedragsdeskundige, deze kan u gerichte informatie geven over hoe dit gedrag opgelost kan worden.

Wat leert u uw kinderen als u een kat in huis neemt?

Een kind kunt u leren om de kat te respecteren: dat houdt o.m. in dat wanneer de kitten/kat slaapt deze niet wakker gemaakt mag worden. En dat er een privéplekje is voor de kat waar hij ook niet gestoord mag worden als deze wakker is (een “buut vrij” plek). Een kind kan heel goed leren om rekening te houden met de kat. Andersom kan dat immers niet verwacht worden…

Onze ervaring….

Kittens en kinderen is niet altijd een geslaagde combinatie. Begeleiding is noodzakelijk om de kinderen te leren hoe ze met kittens om moeten gaan, zodat de kittens kinderen als leuke speelkameraadjes kunnen gaan zien i.p.v. een bedreiging van je rust en zelfstandigheid waarvoor je op voorhand al aan de loop moet gaan. Let op deze reactie bij kittens en leer uw kinderen om kittens met rust te laten als deze slapen of zich terug willen trekken. Biedt kittens daartoe de gelegenheid. Oppakken vinden katten niet zo leuk als kinderen wellicht denken.

“Te” gesocialiseerd….

Helaas leert onze ervaring dat kittens niet zelden getraumatiseerd worden door alle aandacht die kinderen graag aan hen geven. Dat komt o.a. doordat kinderen kittens te vaak op willen pakken, ze niet laten slapen en ze zelfs letterlijk doodknuffelen (met een trauma voor de overlevende kittens die vaak de rest van hun leven angstig voor kinderen zijn). Het is zeker geen pre dat kittens goed op kinderen gesocialiseerd worden, als dit kinderen betreft die ruw, wreed of onachtzaam met de kittens zijn omgegaan. Let daarop als u een kitten neemt van een gezin met kinderen.

Niet gesocialiseerd

Daarnaast is het andersom ook zo: dat als een kitten in de leeftijd van 2-6 weken niet leert dat kinderen veilig zijn, vriendelijk zijn en gezellig met kittens kunnen spelen, zij dat later niet altijd makkelijk leren. Soms zelfs helemaal niet meer, als de moederpoes ook al wantrouwend jegens mensen was.

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!