Een nestje

Archief

Categorieën

Het mag duidelijk zijn dat er in Nederland en België een groot probleem is met HTK’s (het ras: de Huis, Tuin en Keukenkat). Ze worden te laat gecastreerd en gesteriliseerd (wat in feite ook een castratie is), waardoor er nog steeds ongepland nestjes geboren worden. Dit is een belangrijke oorzaak van het “kattenoverschot” in onze landen. Er zijn te veel zwerfdieren, de asiels puilen uit, en mensen denken dat hun kat (ongecastreerd) vrijheid geven en deze naar buiten laten nog kan in deze tijd. Helaas vormt dat de oorzaak van een groot maatschappelijk probleem waar honderden organisaties zich dagelijks mee bezig houden om dat aan te pakken. Het is echter dweilen met een tsunami gaande, want er zijn al onnoemlijk veel dieren in de asiels die afgemaakt moeten worden. In België is dat 1 op de 2, in Nederland 1 op de 10. 9 van de 10 dieren die in Nederland in het asiel komen is een “zwerfdier”, bedenk dat ze die gratis opnemen en afstand van je dier doen kost geld. Dus u kunt zich voorstellen dat we op deze pagina het niet over een nestje kunnen hebben, zonder aan te geven dat er al veel te veel HTK’s zijn.

Kattenbescherming

Het Advies van de Kattenbescherming is:
Kittens moeten met 4, 6, 8, en 12 weken ontwormd worden met bijvoorbeeld Flubenol ontwormingspasta.
Kittens moeten met 9 en 12 weken ingeënt worden tegen kattenziekte levend (verzwakt) en niesziekte (injectie).
Kittens moeten met 10 weken gecastreerd/gesteriliseerd en gechipt worden.
Kittens moeten minimaal 13 weken (liefst 16 weken) zijn voordat ze naar hun nieuwe “blikopeners” mogen.
Kittens moeten veel geknuffeld, geaaid en opgepakt worden om een goede socialisatie te bereiken (Echter nooit tegen de wil van het kitten of als het ligt te slapen, aan het drinken of eten is).
Kittens moeten opgroeien tussen zeer sociale andere katten en kittens om een goede socialisatie te bereiken.

Wanneer u het plan heeft, uw poes een nestje te laten krijgen, of uw kater een poes te laten dekken, moet u zich eerst eens afvragen wat voor u zwaarder telt: uw eigen belang, of het belang van katten in het algemeen. Als u het belang van katten zwaarder vindt wegen, zult u afzien van een nestje. Uw poes
weloverwogen een nestje laten krijgen, doet u voor uw eigen plezier. Een poes heeft geen kinderwens en zal niet minder gezond en gelukkig zijn, wanneer zij geen kittens krijgt. Dat het beter voor de poes is haar eerst een nestje te laten krijgen voordat zij wordt gesteriliseerd, is een fabeltje!

Wist u dat 60% van de geboren kittens geen fijn leven tegemoet gaat en terechtkomt in het asiel? Natuurlijk bent u ervan overtuigd, dat uw kittens naar goede en blijvende huizen gaan.

“Mijn eigen poes, geboren uit een eenmalig nestje, had ook een goed thuis, maar als ik haar niet had genomen, was ze waarschijnlijk in het asiel beland, want de nieuwe man van dat goede thuis bleek allergisch te zijn.” En zo gaat het wel vaker….

En zelfs al bent u ervan overtuigd, dat uw kittens in blijvende huizen terechtkomen, hebben de katten die nu in het asiel zitten niet meer recht op die goede huizen omdat zij er immers al zijn? Uw (toekomstige) kittens nemen de plaats in van reeds geboren katten…en ook kittens zijn er volop te vinden in de verschillende asiels en kattenopvangcentra.

Bent u nog niet van gedachten veranderd en komt er toch een nestje? Ga dan naar de volgende pagina. U vindt daar een aantal punten die u in gedachten moet houden als u aan een nestje begint. Indien u afziet van een nestje, zouden we graag een mailtje ontvangen!

 

Goede fokkers

Ondanks dat er ook kattenfokkers zijn die fokken voor het geld en hun katten in kooien hebben zitten, in schuren houden, en veel te veel dieren op een klein oppervlak houden, willen we toch op deze pagina laten zien hoe een nestje zou kunnen zijn.

Daarom hebben we goede fokkers van raskatten gevraagd te laten zien hoe zij hun nestje met alle zorg omringen en wat daar al niet bij komt kijken. En dat is heel wat. De Noorse Boskat fokster bijvoorbeeld plaatst haar kittens al gecastreerd, zodat daar in elk geval geen ongeplande nestjes meer mee kunnen komen. De Selkirk Rex fokster houdt haar kittens tot 16 weken aan, om ze zo lang mogelijk te socialiseren in een optimale socialisatie omgeving.

Sommige fokkers werken met een nestkooi, kittenkooi o.i.d. op deze pagina wordt hier meer uitleg over gegeven.

The Box

Noorse Boskat fokster Renate Leijen (van wie ook onderstaande foto’s zijn): ” Wij hebben geen kittenkooi en onze moeders kunnen gaan en staan waar ze willen. Ik wil geen dieren opsluiten. Om de kleine kittens toch te beschermen tegen de grote hondenpoten hebben wij wel een veilig onderkomen voor ze,een kinderbox met aan de binnenkant plastic. Als ze een week of 5,5 zijn blijven ze er niet meer in en dan mogen ze door de hele kamer, de box is dan alleen nog de plek waar hun voer staat en waar ze slapen. Het is een heel praktische oplossing die diervriendelijk is en ook wat vriendelijker staat in je woonkamer. Mijn dieren in kooien houden of poezenmoeders opsluiten met kittens zou ik niet kunnen.

Andere katten zijn vaak geïnteresseerd in de kittens. Katten die bevriend of familie zijn van de moeder zijn altijd welkom op kraamvisite. En moederpoezen zogen samen.

Het ziet er ook schattig uit, een veilig onderkomen voor moederpoes en de kittens, gezellig in de huiskamer in de box met tent.

Het praktische is ook dat je de onderplaat eerst hoog kunt zetten,dan kun je er makkelijk bij en vaak zit ik op de stoel naast de box te lezen,nou ja van lezen komt dan weinig ;-). Als de kittens over de rand komen dan zet ik de plaat lager. Ze worden makkelijk zindelijk in de box en kunnen alle meemaken. Vanaf 3,5 week als ze zelf gaan eten halen we ze er zo nu en dan uit en met 5,5-6 weken kunnen ze er dan zelf uit en tegen die tijd weten ze ook wat een hond is en zijn ze snel genoeg en slim genoeg om niet onder de “poot” gelopen te worden.

Dit kitten heeft overduidelijk een heerlijk kittenbestaan!

Met moederpoes waarbij gezoogd wordt, samen gezellig in de nestbox. Waar de moeders vrijelijk in en uit kunnen.

De Werpkist

Henrieke Groenwold van Selkirk Rex Cattery de Vroleke Noten stuurde ons de volgende mooie foto’s van haar werpkist. Deze hebben ze zelf ontworpen, en ziet er niet alleen decoratief uit, maar is ook voor de veiligheid van de kittens. De werpkist staat daar waar de moederpoes wil, bij voorkeur in de woonkamer i.v.m. de socialisatie van de kittens. Maar moeders wil is wel de leidraad, zoals Henrieke wel ervaren heeft.

Het werpgedeelte voorziet in alle behoeften van de kersverse moeder en hele jonge kittens. Het deksel kan open en dicht. Het veschilt per kat of ze graag in een open of een dichte kist liggen. Meestal kiezen ze voor een donkere beschutte ruimte.

We hebben op maat gemaakte kleedjes erin gemaakt van een oud dekbed met stof eromheen gestikt. Dit kan goed heet gewassen worden, en het is lekker zacht.

De werpkist is gemaakt van dik multiplex (géén mdf, daar trekt het vocht in!) en is drie keer geverfd met verf op waterbasis. Uiteraard lang voordat de eerste kittens erin kwamen te liggen.

De werpkist bestaat uit twee gedeelten. Het gedeelte zonder deksel (spartelgedeelte) en het gedeelte met deksel (werpgedeelte). Tussen de twee gedeeltes zitten schotjes die je ophogen of verwijderen kunt.

Aan de zijkant van het werpgedeelte zitten grote ronde gaten (hoog genoeg om de kittens er niet door te kunenn laten gaan) en grote ronde gaten in het deksel. De gaten hebben meerdere functies. Zo kan er een snoer van een verwarmingsmatje aan de zijkant doorheen die de kittens warm kan houden. Tegelijkertijd zijn het lucht en lichtgaten en voor ons “kijkgaatjes”. Zonder het deksel te hoeven openen kunnen we even koekeloeren hoe het met moeder en kinderen gaat.

Als de kittens nog heel klein zijn en moederpoes nog niet zo heel behendig is na een zware bevalling kan moederpoes daar eenvoudig overheen zonder te hoeven springen maar de kittens niet. Als de kittens groter worden en ze zijn er nog niet aan toe om al verder de wereld in te gaan dan hogen we het schotje op. Anders wiebelen ze zich er al snel overheen.

Onze werpkist is vrij hoog omdat we twee heel nieuwsgierige hondjes hebben! Meestal volstaat een lagere werpkist. Bij ons is dit handig. Zo zijn de kittens altijd veilig.

Deze werpkist is ontworpen op basis van ervaring. Dat wil nog niet zeggen dat elke poes er graag in liggen zal maar gezien de behoeften van de meeste katten zal het vaak kans van slagen hebben.

Als de kittens eraan toe zijn gaat het schotje tussen het werpgedeelte en het spartelgedeelte eruit. Zo kunnen ze de wereld een stukje verder verkennen. In het spartelgedeelte zit een raampje van plexiglas. Zo kunnen ze de wereld vast een beetje bekijken maar zitten ze toch heel veilig.

In het werpgedeelte zijn verwijderbare anti doodligranden aan gebracht. Verwijderbaar omdat dit alleen de eerste 10 dagen nodig is. Daarna zijn de kittens krachtig genoeg om van zich te laten horen als moederpoes ietswat onhandig tegen ze aan zou gaan liggen en is de kans dat ze ze daarmee dooddrukt niet meer aanwezig. We verwijderen ze dan, ze zouden dan alleen maar gevaar opleveren (mogelijkheid van klem komen te zitten).

Zo lang de kittens in het werpgedeelte ligt heeft de moederpoes graag het eten in de buurt. Dat staat dan vaak in het spartelgedeelte. Als de kittens nog wat groter zijn bevestigen we een konijnenren (open bovenkant) aan de werpkist. Dit maken we vast met kleine haakjes. Zo wordt de ruimte voor de kittens steeds vergroot tot ze oud genoeg zijn om veilig rond te kunnen lopen in de hele kamer of het hele huis.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!