Een nestje

HTK’s (het ras: de Huis, Tuin en Keukenkat) worden te laat gecastreerd en gesteriliseerd (wat in feite ook een castratie is), waardoor er nog te vaak ongepland nestjes geboren worden. Dit is een belangrijke oorzaak van het “kattenoverschot” in de Rijke Westerse landen. Er zijn te veel zwerfdieren en de asielen puilen (pre-corona) uit. Mensen denken dat ze hun nog niet geholpen kat (= ongecastreerd) wel vrijheid kunnen geven en deze zomaar naar buiten kunnen laten gaan. Dat is niet meer van deze tijd. Dat onverantwoordelijke gedrag draagt in hoge mate bij aan het aantal onplaatsbare, ongewenste en zwervende katten.
Helaas vormt dat de oorzaak van een groot maatschappelijk probleem waar honderden organisaties zich dagelijks mee bezig houden om dat aan te pakken. Het is echter dweilen met een tsunami gaande, veroorzaakt door oeps- en pretnestjes.

Als fokker ben je verantwoordelijk

Ook als niet raskattenfokker, dus als je poes maar een keer een nestje heeft, en ook als je de kittens gratis weggeeft, betekent dit niet dat je niet juridisch aansprakelijk bent voor als er wat zou mankeren aan diezelfde kittens. Dat kan een dure grap worden, vele malen duurder dan de poes tijdig (is ten laatste met 16 weken) te laten helpen. Poezen hebben geen kinderwens, ze missen niets.

Waar de kittens plaatsen?

Een ander ding is dat als je kittens plaatst, deze liever met hun familie samenleven dan met onverwante andere katten, die hen liever zijn gaan dan zien komen. De vraag zou moeten zijn: wie wordt (behalve de moeder) blij van de aanwezigheid van deze kittens? Plaatsing bij andere katten is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van chronische stress, omdat katten overvraagd worden om sociaal te zijn bij katten waar ze zelf nooit voor zouden hebben gekozen.

Wie wordt blij?

Meestal laten mensen de poes zwanger worden omdat ze het zelf leuk vinden. Maar is dat het wel waard? De zwangerschap gaat niet altijd goed, er kunnen hoge kosten moeten worden gemaakt voor een keizersnee (helemaal in het weekend…zal je net zien!).

Een nestje?

Als je na dit alles in overweging te nemen toch nog steeds een nestje wil nemen met je poes, dan is het voor de poes fijn als er in elk geval een poesje aan mag blijven. Hou de andere kittens minstens 16 weken bij de moeder en plaats ze samen in een huis waar nog geen andere katten wonen. Pak het net zo zorgvuldig aan als raskattenfokkers moeten van hun rasvereniging. Dat heeft zeker een meerwaarde.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!